Groentje

Volwaardig & Plantaardig

vegan kok

Mijn naam is Marko (1989) en ik ben de kok en eigenaar van Groentje.
Koken en lekker eten is mijn passie. Ik heb een verfijnde smaak en hou ervan om mijn creativiteit in te zetten en te experimenteren met wilde planten en fermenteren.
De volwaardige veganistische wereld is zo rijk dat je absoluut niks hoeft te missen. Dat wil ik je graag laten proeven. De plantaardige keuze is bewust zorg dragen voor onze aarde, dieren, de mensheid en onze gezondheid.
Ik hoop dat je de liefde voor het eten proeft en de waarde van gezellig samen eten kan voelen in mijn gerechten. Die intieme, gezellige sfeer vind ik ook heel belangrijk en verhoogt echt de beleving.

Mijn interesse voor eten en koken is ontstaan uit de wens lekker te willen eten en de gezelligheid die samen tafelen met zich mee brengt. In 2013 begon ik met de opleiding tot kok, onder andere, bij Smink Culinair. Deze rondde ik met succes af en ik vervolgde mijn weg met de opleiding tot leidinggevende keuken. Intussen werkte ik in verschillende restaurants tot in de late uurtjes. Ik heb er veel geleerd en langzaam werd het steeds duidelijker dat ik het zo niet wilde. Interesse in de vegetarische en veganistische keuken nam toe, terwijl de ideale bereiding van de verschillende delen van de koe of het varken mij tegen ging staan. Daarbij vond ik het harde werken in een restaurantkeuken ook slopend.

Uit groeiende nieuwsgierigheid heb ik in 2016 een maand veganistisch gegeten, de vegan challenge. Dat maakte impact en het ging mij goed af. Ik ging me duidelijk beter voelen en kreeg veel meer energie. Zoveel bleek ik niet te missen. Daarbij ging ik me steeds meer verdiepen in bewegingsredenen om vegan te eten. Het zaadje was gepland.

Toen ik begin 2017 bij mijn nieuwe baan in Twello begon als enige kok was het koken met minder vlees meer regel dan uitzondering. Ik leerde aan de hand van de aanwezige recepten en eigen onderzoek meer vegetarisch en veganistisch te koken. De mensen waren enthousiast over het eten en ik voelde me steeds meer vertrouwd in de plantaardige keuken. Ook kwam ik meer te weten over de rauwe keuken en het koken met wilde planten. Dit was voor mij een nieuwe wereld waar ik energie van kreeg en die mij raakte. Ik maakte zelf rauwe crackers in een droogtoren, garneerde af met teunisbloem of Oost-Indische kers, maakte soep met brandnetels en creëerde pesto’s van hondsdraf en knopkruid. Ik heb veel geleerd en dit werk heeft mij een richting laten zien die ik zelf ook wil bewandelen. De droom om een eigen vegan eetgelegenheid te hebben waarbij bewustzijn en liefde voor de aarde de basis vormt, waarbij mensen samen heerlijk tafelen en waarbij ik gezonde keuzes maak die ook lekker zijn. In 2018 proefte ik daarvan met Sofie op het Living Village festival en op andere gelegenheden.

Sinds 2021 heeft Groentje mijn volledige aandacht. Ik kook met veel liefde en plezier op allerei events van bruiloften tot retraites en lunches voor trainingen tot walking dinners. Ik vind deze diversiteit erg leuk! Elke keer weer kijken hoe ik kan afstemmen op de wens en de mens én ik kom steeds op hele leuke plekken. 

Ik ga mij steeds meer richten op ook het maken van producten. Tegenwoordig verdiep ik mij weer meer in de wereld van fermenteren en experimenteer ik met vegan kaasjes en eigen zuurdesembrood bakken. In de nabije toekomst krijgt Groentje wellicht een eigen plek. Het lijkt me erg leuk om mensen ook bij mij te kunenn ontvangen voor lekker eten en workshops, zodat ik ook volwaardige voeding kan meegeven.

Groentje's start

Groentje is geboren uit een toevallige samensmelting van onze interesse in de veganistische keuken en een kans om op een meerdaags festival te staan. Maanden van voorbereiding gingen voorbij en op The Living Village Festival werd Groentje een groot succes, zowel voor mij en mijn vrouw Sofie, als voor de gasten. De energie bruiste in ons en de mensen vonden het eten en drinken heerlijk. Dat smaakte naar meer en bevestigde dat dit is wat wij willen; met liefde heerlijk gezond veganistisch eten koken voor gasten en een fijne sfeer neerzetten.

Living village festival