Groentje

Volwaardig & Plantaardig

Lieve gast, 

 

Hier vind je de instructies betreffende het kerstdiner. We wensen jullie warme en liefdevolle dagen en hopen dat het kerstdiner daaraan bijdraagt.
Veel moois gewenst voor 2024.

 

Warme groet en eetsmakelijk, Marco en Sofie

 

Het kerstdiner is zo goed als klaar. In de instructies vind je hoe je de gerechten op moet warmen - en let daarbij ook altijd nog zelf op, immers elke oven werkt anders. En we geven suggesties voor het opmaken van de borden. Je bent natuurlijk ook vrij om alles gezellig op tafel te zetten en de gangen in eigen volgorde te nuttigen. 

 

Gang 1 - Springroll met Tamaridip

De springroll is vers gemaakt en gerold in pinda's en klaar om opgegeten te worden. Per persoon rekenen we één springroll. Voor een mooi bordje is het leuk om de springroll schuin doormidden te snijden en deze daksgewijs op elkaar te leggen. De tamaridip kun je erover heen sprenkelen of in een bakje ernaast zodat je de roll er in kan dippen. 

Tamari is een glutenvrije variant van sojasaus. De smaak van tamari is wat rijker dan die van sojasaus, omdat voor sojasaus de productie versnelt is door het gebruik van tarwe (gluten). Bij tamari is dit niet het geval, waardoor het fermentatieproces wat langer duurt en er een diepere en minder zoute smaak ontstaat. 

p.s. Vergeet niet alvast de oven voor te verwarmen voor het hoofdgerecht op 160 graden. 

Gang 1 is volledig glutenvrij.

Gang 2 - Thaise kokosbouillon

De kokossoep zachtjes opwarmen in een pannetje tegen het koken aan. De soep hard laten koken gaat ten koste van de smaak. Je kunt de soep daarna afgarneren met bosui en koriander.

Gang 2 is volledig glutenvrij.

Gang 3- Nasi campur

Nasi campur is een minirijsttafel die op één bord geserveerd wordt. 

Nasi kuning is gele rijst en kun je samen met de andere warm bedoelde gerechtjes in de oven opwarmen. Zorg ervoor dat je de rijst en andere gerechtjes afdekt, zodat het niet uitdroogt. In ongeveer 10 minuten is het opgewarmd.

Nasi kuning - opwarmen.
Jackfruit rendang - opwarmen.
Sambal goreng tofu - opwarmen.
Urab urab - opwarmen.
Tempeh goreng manis is bedoeld om koud te eten.
Het maiskoekje kun je warm of koud eten.
Atjar is ingelegde groente en is ook bedoeld om koud te eten. 
Vegan kroepoek.

Wanneer alles verwarmd is, start je met de rijst. Deze schep je in het midden van het bord. Je kunt ook een (klein) kommetje nemen en daar de rijst inscheppen en deze dan storten op het bord. Vervolgens schep je de andere gerechtjes als een cirkel om de rijst heen. 

Gang 3 is volledig glutenvrij.

Je kunt in de gerechten sereh, salamblad en limoenblad en stukken laos vinden. Door dit vers toe te voegen smaakt alles veel lekkerder. We proberen wel het een en ander eruit te halen, maar je zult ongetwijfeld nog wat tegenkomen.

Gang 4 - Dessert met smaken uit Azië

Het dessert bestaat uit drie elementen.

1. Brownie met ''butter''scotch saus met een vleugje tamari. Schenk de saus over de brownie heen. Alternatief voor glutenvrije mensen zit in de box. De butterscotch saus is wel glutenvrij.

2. Spekkoek. Alternatief voor de glutenvrije mensen zit in de box.

3. Pannacotta op basis van kokos met vruchtensaus (glutenvrij). Prik een gaatje in aan de onderkant van het bakje en stort de pannacotta op een bordje. Schep er was vruchtensaus overheen.